En ole voinut välttyä parin päivän aikana uutisvirrasta EK:n ja Elisan johtajan Veli-Matti Mattilan suomalaisten liian korkeista palkoista, 10 -15% on herran mielestä liikaa. Varsinaisesti hän ei esittänyt palkkojen leikkaamista vaan että suomalaisilla on tuonverran liian isot ansiot. Leikkuri iskisi melko vahvasti palkkoihin. Keskituloisen, 3000 - 4000€/kk tienaavalle se tietäisi bruttoansioihin 300 - 600€ leikkausta. Todennäköisesti veroprosenttikin pienenisi jolloin tulonmenetys ei olisi liian raju. Työnhakijana pohddin viikonloppuna miten uutinen voi vaikuttaa palkkaneuvotteluun.

Joskus harvoin työpaikkaa hakiessa on jo hakuvaiheessa kysytty palkkatoivetta. Kerran soitin rekrykonsultille tehtävästä ja hän kertoi minulle palkkahaarukan tehtävään. Tämä ei ole kuitenkaan yleistä suomessa mikä on harmi. Marjaana Murtomaa käsittelee aihetta Talent Pool Finland -ryhmään kirjoittamassaan blogissa. Pyydänkö liian vähän palkkaa vai liian paljon? Käytössäni ovat mm. ammattiliittoni palkkataulukot.

Palkkaneuvottelut eivät ole kokemukseni mukaan kuin muodollisuus, yksi pieni kysymys muiden joukossa. Olen lähestynyt aihetta kahdella kysymyksella jotka asetan itselleni jo valmistautuessani työpaikkahaastatteluun. Mikä on se palkka jolla tulen toimeen ja mikä on palkka jolla arvostan itseäni tässä tehtävässä. Jos minun ei tarvitse muuttaa toiselle paikkakunnalle, työpaikka on pääkaupunkiseudulla joukkoliikenneyhteyksien läheisyydessä ja työmatka on kohtuullinen (max. yksi vaihto) voi palkka olla jonkinlainen sivuseikka, jos haluaa työpaikan yrityksestä ja tähtää tämänkaltaisiin tehtäviin. Silloin mielestäni riittää että palkalla tulee toimeen.

Olen hakemassa tehtäviä jotka eroavat jonkinverran entisistä tehtävistäni niin hyväksyn tietyn palkkajouston. Koska minulla on perhe en voi joustaa liikaa. Liian pitkä työmatka vaikuttaa päiväkodin hakkuaikoihin. Ehdinkö hakea lapseni ajoissa jos luumimyrsky yllättää ja junat eivät kulje? Entä jos minulle tarjotaan unelma pestiä kaukaa ja joudun muuttamaan toiselle paikkakunnalle perheeni kanssa. Miten vaimon työpaikan käy? Pitää hankkia uusi asunto. EIkö silloin pitäisi saada parempaa palkkaa kompensoinniksi kuluista ja vaivoista? Muutto toiselle paikkakunnalle voi olla järkytys. Sosiaaliset verkostot on luotava uudelleen. Korkeampi palkka on korvaus riskinotosta joka liittyy toiselle paikkakunnalle muuttoon.

En usko että palkat ovat suomessa liian korkeita mutta mielestäni asuminen, ruoka ja liikkuminen on suhteessa palkkatuloihin liian hinnakkaita.